Huurinkomsten belasting

Huurinkomsten belasting

Alles wat jij moet weten over box 1 huurinkomsten belasting

Het doen van de belastingaangifte is voor veel mensen lastig. Echter komt er nog meer bij kijken als je een inkomsten uit de verhuur van een pand hebt. Voordat je zelf als belegger aan de slag gaat, moet je dus ook weten welke inkomsten je in welke box aan moet geven bij de aangifte. Bij box 1 huurinkomsten belasting moeten namelijk weer andere getallen komen te staan dan in box 3, terwijl het in eerste instantie op elkaar lijkt. Maar wat moet je hier dan allemaal over weten? Onderstaande informatie helpt jou op weg.

Wat is box 1 inkomsten uit verhuur?

De box 1 inkomsten uit verhuur is het bedrag dat komt uit arbeid waarover je de inkomstenbelasting moet betalen. Hiervoor moet je dus niet alleen de beleggingspanden verhuren, maar ook het groot onderhoud en de schoonmaak uitvoert, dan zullen deze inkomsten dus in deze box terecht komen. In dit geval zal over jouw verhuur onroerend goed box 1 zorgen voor een extra belasting van de inkomsten die jij krijgt.

De huurinkomsten box 3 verder uitgelegd

De huurinkomsten box 3 houdt in dat je uitsluitend huurinkomsten ontvangt van de woning die je verhuurt. Je voert hierbij dus niets extra’s uit, maar doet het normale vermogensbeheer met jouw vastgoedportefeuille. Je betaalt er in dit geval ook geen inkomstenbelasting over, waardoor je niet extra belast wordt door de Belastingdienst. Je kunt er dus grote voordelen aan behalen als je deze werkzaamheden uitbesteedt of laat uitvoeren door de huurders die jij in jouw panden hebt zitten. Het kan dus raadzaam zijn om te bepalen in hoeverre jij extra werkzaamheden wilt verrichten.

Welke waarde van box 1 naar box 3 verplaatsen?

Het is goed opletten welke waarde van box 1 naar box 3 verplaatst moet worden. Niet ieder vastgoedpand is namelijk in box 1 onder te brengen. Als je bijvoorbeeld een tweede woning hebt waar jij zelf niet woont, wordt dit niet als normaal vermogensbeheer door de belastingdienst gezien. Zodra je deze verhuurt, zal de woning in box 3 vallen en dien je belasting te betalen over het vermogen. De woning in box 3 is zal dan aan de hand van de WOZ-waarde berekend worden. De huurinkomsten daarentegen zijn niet belast.

De huurinkomsten van een tweede woning

Van een woning in box 3 van de belasting de huurinkomsten aangeven hoeft echter niet. Bij een tweede woning word je daarom uitsluitend belast op het vastgoedvermogen dat je hebt en niet het inkomen dat je hieruit reageert. Maar moet de hypotheek in box 3 of box 1? Deze hypotheek moet weer in box 3, omdat het een lening is en dus een schuld bedraagt. Wanneer je niet voldoet aan “ normaal vermogensbeheer” zal de woning van Box 3 naar Box 1 verplaatsen.

Het verhuur bedrijfspand box 3

Bij de verhuur van een bedrijfspand zijn er ook een aantal andere zaken van toepassing. In dit geval zullen de bedrijven die jouw pand huren namelijk de aanvullende diensten zelf verzorgen. Je gaat het verhuur bedrijfspand in box 3 plaatsen, zodat je niet verder belast wordt en uitsluitend de huurinkomsten meegenomen worden in jouw belastingaangifte. Als je echter weer een hoog rendement wilt behalen en daarom overige werkzaamheden uitvoert, verschuift het weer naar box 1 huurinkomsten belasting. Let er daarom op dat je voor jezelf bepaalt welke inkomsten je op welke manier binnenbrengt, zodat je geen problemen krijgt met de belasting.

Jouw eigen panden aanschaffen

Ben je op de hoogte van box 1 huurinkomsten belasting en wil je daarom zelf jouw panden aanschaffen? Zorg er dan voor dat je een goede hypotheek krijgt voor jouw beleggingspanden. Ieder pand kan van een goede financiering voorzien zijn en ervoor zorgen dat jij alleen nog maar kunt genieten. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een aanvraag in te dienen en de gevraagde documenten aan te leveren, waarna de hypotheekverstrekker jou een goede offerte geeft.

Meer weten over onze dienstverlening en wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan dan jouw kennismakingsgesprek in. 

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share