Maximale startershypotheek berekenen

Wil je een huis kopen? In deze periode komt er ontzettend veel op je af, waaronder zaken die heel onduidelijk zijn. Als onafhankelijk hypotheekadviseur helpt Thuiz Hypotheken jou graag op weg met het begrijpen van deze verschillende financiële zaken, als ook het aanvragen van een hypotheek.

Uit welke soort hypotheken kan ik kiezen?

Je kunt als starter kiezen uit twee type hypotheken, tenminste als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek. Dit zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Je kan ze ook combineren.

Bij een annuïteitenhypotheek blijft de maandlast die je aan de geldverstrekker betaald elke maand gelijk. Je lost in het begin niet zoveel af en betaald vooral rente. Deze verhouding veranderd elk jaar. In de loop der jaren betaal je steeds meer aan aflossing op je hypotheek en minder hypotheekrente. Het totaalbedrag blijft constant gelijk. Doordat je steeds minder rente betaald, daalt ook je hypotheekrenteaftrek. Je bruto maandlasten blijven dus gelijk en je netto maandlast zie je toenemen.

De lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je bij aanvang veel rente betaalt en elk jaar dezelfde hoeveelheid aflost. De lasten zijn aan het begin het hoogst en dalen jaarlijks, op papier ben je zo het snelste van je hypotheek af. Zowel de bruto als netto maandlasten dalen elk jaar.

Hoe werkt een startershypotheek?

De aanvraag voor een startershypotheek werkt op dezelfde wijze als de aanvraag voor een gewone hypotheek. Het enige grote verschil is dat er bij een startershypotheek de mogelijkheden zijn om aanvullende extra’s te hebben, denk hierbij aan bijvoorbeeld een aanvullende Starterslening. Voor meer informatie over deze aanvullende extra’s, kan je contact met ons opnemen en dan leggen wij het je graag vrijblijvend uit!

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

De hypotheek die je krijgt, is voor 100% van de marktwaarde van de woning. Let er wel op, in het geval dat jij méér biedt dan de marktwaarde van de woning (beter bekend als ‘overbieden’), dien je dit verschil zelf te betalen. Houd rekening met de volgende kosten bij het kopen van een woning:

 • Eventuele kosten voor het overbieden bovenop de vraagprijs;
 • Overdrachtsbelasting bij het kopen van een bestaande woning;
 • Notariskosten;
 • Advies- en bemiddelingskosten;
 • Taxatiekosten bij het kopen van een bestaande woning.

  Optionele kosten
 • Nationale Hypotheek Garantie;
 • Aankoopmakelaar;
 • Eventuele kosten voor een bouwkundige keuring;
 • Bankgarantie.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wil je berekenen wat je ongeveer aan hypotheek zou kunnen krijgen? Dit kun je berekenen op basis van je bruto inkomen als je in loondienst bent, maar ook met je netto winst als zelfstandig ondernemer.
Vul de onderstaande module in en krijg een inschatting van hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. Houd er rekening mee dat er verschillen zitten in hoeveel hypotheek verschillende banken verstrekken.

Direct een vrijblijvend gesprek aanvragen?

Wil je weten wat jouw exacte mogelijkheden zijn? De bijkomende kosten en een indicatie van de maandlast? Neem dan contact met ons op middels onderstaand contactformulier.

Vrijblijvend jouw situatie doornemen?

Een relaxed hypotheektraject? Vraag ons gratis stappenplan aan!