Investeringshypotheek

Alles wat jij moet weten over een investeringshypotheek

Ben je een beginnende belegger? Dan kan het zijn dat je vastgoed op het oog hebt. Het beleggen in stenen kan namelijk een waardevolle investering zijn, waarmee je rendement kunt behalen. Hiervoor moet je wel een pand in jouw bezit krijgen, welke je klaarmaakt voor de nieuwe huurders. Om dit pand aan te kopen kun je een investeringshypotheek aangaan. Maar wat houdt deze hypotheek precies in? En welke rentes en kosten komen hierbij kijken? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij voldoende kennis hebt om te kunnen starten.

Dit is een investeringshypotheek

Een investeringshypotheek wordt ook wel een verhuurhypotheek genoemd en is ervoor bedoeld om een tweede woning te financieren. Deze tweede woning verhuur je aan familie of andere geïnteresseerden, waarna je huurinkomsten ontvangt. Deze hypotheek kun je gebruiken om de woning mee af te betalen, waardoor je minder eigen geld nodig hebt en na verloop van tijd een hoger rendement kunt behalen. De investeringshypotheek is daarbij een aflossingsvrije hypotheek. Je zit daarom niet met hoge maandelijkse lasten, maar hoeft alleen de verhuurhypotheek rente te betalen.

De investeringshypotheek rente

Het is verstandig om naar de investeringshypotheek rente te kijken. De rente zit namelijk net iets anders in elkaar dan wanneer je een reguliere hypothecaire lening aangaat. Zo heb je een bepaalde rente over de hoofdsom die je aanvraagt, maar ook nog een extra risico-opslag. Deze opslag kan bijvoorbeeld 1 procent zijn. Op termijn zal dit dus wel voor een hoger bedrag zorgen dat je moet afbetalen aan de geldverstrekker. Bekijk goed wat deze risico-opslag bij de aanbieders is en waarop ze deze baseren, zodat je zeker weet dat de rente investeringshypotheek bij je gaat passen en je niet te veel gaat betalen.

Inleggen van eigen geld bij de hypotheek

Bij een investeringshypotheek kun je niet het volledige pand en de bijkomende kosten financieren. Je moet daarom ook eigen geld inleggen als je een beleggingspand aan wilt schaffen. Je moet hierbij rekenen op een bedrag van 25 tot 30 procent van de marktwaarde in verhuurde staat en de kosten koper. Ook de overdrachtsbelasting van 2 procent bij woningen of 6 procent bij commerciële panden komt bij deze kostenpost kijken. Houd er ook rekening mee dat je kosten hebt voor de taxatie, notaris, bemiddeling en adviezen. Alles bij elkaar kan het een groot bedrag worden dat je zelf in moet leggen.

Stel je hebt een pand aangekocht van 300.000 euro, waarbij de helft een woning is en de andere helft een winkel. Je krijgt hierbij een overdrachtsbelasting van in totaal 12.000 euro. Dit bedrag is 2 procent van 150.000 euro en 6 procent van 150.000 euro. Voor de taxatie van het pand betaal je 1050 euro, de notaris vraagt 1800 euro en de advies- en bemiddelingskosten zijn 4650 euro. De totale investering is 319.500 euro. De verhuurhypotheek aanbieders zullen een hypotheek verstrekken van 70 procent van de waarde in verhuurde staat, wat neerkomt op 210.000 euro. Je moet dus 109.500 euro eigen geld inleggen in dit geval.

De investeringshypotheek aangaan

Je kunt altijd met een hypotheekadviseur praten over de mogelijkheden voor jouw investeringshypotheek. Er zijn verschillende geldverstrekkers die jou allemaal iets anders kunnen bieden en je hebt te maken met verschillende rentes. Bij Thuiz Hypotheek kun je daarom een goede vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders en een keuze maken voor de beste nieuwe beleggingshypotheek. Jij begint dan snel met het beleggen in vastgoed en het behalen van een hoog rendement.

Scroll naar boven