Huis kopen met overwaarde

Huis kopen met overwaarde

Huis kopen met overwaarde: Zo doe je dat

De opbrengst van de verkoop van jouw huidige woning is nodig om de hypotheek af te betalen. Echter kan er vanaf dat moment ook geld overblijven. Dit heet de overwaarde van de woning. Dit geld kun je gebruiken voor andere doeleinden, maar je kunt ook een nieuwe eigen woning kopen met overwaarde. Dit kan de uiteindelijke kosten voor de nieuwe woning aanzienlijk verlagen, waardoor je wellicht ook in een geheel andere prijsklasse kunt kijken. Maar waar moet je zelf allemaal aan denken voordat je overgaat tot een huis kopen van de overwaarde?

Voorbeeld van een huis kopen met overwaarde

Een huis kopen met overwaarde zorgt ervoor dat je altijd extra geld beschikbaar hebt voor de aankoop van een huis. Heb je bijvoorbeeld 2 ton overwaarde, dan kun je dit geld bijleggen bij de volgende woning. Hiervoor kun je aan het volgende denken. Stel de verkoopprijs van de oude eigen woning is €400.000. Na het aflossen van de hypotheek is de overwaarde van de woning €200.000. Dit houdt in dat er een flink bedrag, namelijk €200.000, over is voor de aanschaf van een nieuw huis. Het huis kopen van overwaarde geeft op deze manier een goede basis voor jouw nieuwe woning en je kunt hierdoor een lagere hypotheek aangaan voor de nieuwe woning.

Andere situaties met de overwaarde

Je kunt echter ook gebruik maken van een bijleenregeling. Dit is een regeling waarbij je binnen 3 jaar na de verkoop van de woning een nieuw huis koopt. Er komen dan namelijk belastingregels bij kijken als je gebruik wilt maken van de overwaarde. Zo moet deze bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aankoop van een nieuwe woning. Doe je dit niet, zul je geen gebruik kunnen maken van de renteaftrek over dit bedrag. Ook bij tijdelijk huren blijft dit bedrag voor 3 jaar staan. Voor een huis kopen overwaarde gebruiken, kan dan helpen bij de financiering.

De regels voor het eerst kopen

Hoewel een woning kopen met overwaarde voor de meeste mensen uitsluitend bedoeld is voor de aankoop van een nieuwe woning na de verkoop van jouw huidige woning, willen veel mensen eerst de zekerheid hebben van een nieuwe woning. Je kunt in dit geval echter nog niet bij de overwaarde, waardoor je een overbruggingskrediet nodig hebt. Over deze overbruggingsfinanciering betaal je altijd rente. Je kunt deze aftrekken bij de belastingdienst.

Profiteer van jouw overwaarde

Wil je zelf profiteren van de juiste hypotheek en jouw nieuwe eigen woning kopen met overwaarde? Dan hoef je alleen nog maar te kijken welke opties er binnen de goede prijsklasse komen. Voordat je het weet, kun je de overschrijving van de woningen regelen en is het tijd voor de verhuizing. De overwaarde van de woning biedt jou voldoende opties op de woningmarkt en je hoeft hem niet gelijk te gebruiken voor de aankoop.

Meer weten over onze dienstverlening en wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan dan jouw kennismakingsgesprek in. 

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share