De puntentelling huurwoning: Dit moet je weten
Heb je een woning aangekocht, welke je wilt gebruiken voor verhuur? Dan moet je goed weten wat de maximale huurprijs mag zijn. Hiervoor moet je kijken naar de puntentelling huurwoning. Als je hier niet naar kijkt, kan het namelijk zijn dat problemen krijgt met de huurders. Het is daarom belangrijk om het woning puntensysteem goed voor ogen te hebben en te bekijken wat er nodig is om de berekening te maken voor de verschillende sectoren. Onderstaande informatie kan jou hierbij helpen.
Wat is een puntentelling huurwoning
Een puntentelling voor een huurwoning is het systeem dat gehanteerd wordt om de maximale huurprijs per sector te bepalen. De maximale huurprijs met puntensysteem berekenen, zorgt ervoor dat je te allen tijde een eerlijke prijs hanteert en tegelijkertijd ook nog kunt kijken naar het rendement dat je hieraan kunt behalen. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen de sociale huurwoningen en de vrije sector. Tijdens de telling gaat het onder andere om het aantal vierkante meter, de voorzieningen en de afwerking van de woning.
Wat is WWS?
De WWS staat voor Woningwaardelingsstelsel. Het is een stelsel die ervoor zorgt dat iedereen een eerlijke huur betaalt in het land. De WWS-punten zijn vooraf vastgesteld, waarbij ook bepaald wordt of een pand binnen de vrije sector of sociale sector valt. De WWS-punten behaalt een woning op zaken als de WOZ-waarde, het oppervlak, de buitenruimte en de voorzieningen. Zodra het om een sociale huurwoning gaat, zal de WWS de maximale huurprijs van een sociale huurwoning vaststellen, bij de vrije sector kun je gedeeltelijk zelf een prijs aan het pand hangen.
De maximale huurprijs per sector
Het is goed om eerst te bekijken wat de grens is voor sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Bij huurwoningen gaat het om maximaal 142 punten volgens de WWS, wat neerkomt op een huurprijs tot 763,47 euro. De grens huurvrije sector ligt daarboven. Wanneer je jouw woning verhuurt, moet je echter altijd kijken wat een marktconforme huurprijs is. De huurprijs vrije sector mag daarnaast ieder jaar met een ander percentage verhoogd worden dan de huurprijs van een sociale woning. Houd er dus wel rekening mee dat je deze percentages bekijkt voordat jouw woning van een andere prijs voorzien wordt.
Hoe bepaal je de huurprijs van een woning precies?
De huurprijs berekenen voor de vrije sector of de maximale prijs sociale huurwoning berekenen gebeurt dus altijd aan de hand van deze puntentelling. Voor het puntenaantal van de huurwoning berekenen bekijk je eerst welke gegevens er nodig zijn. De afmetingen moeten nauwkeurig vastgesteld staan en ook dien je te kijken naar de andere factoren die de punten voor een huurwoning omvatten. Door alles vooraf op papier te hebben staan, hoef je niet lang bezig te zijn met de berekening.
Je kunt op de website van de Huurcommissie het volledige formulier vinden voor de puntentelling woning berekening, zodat je zelf niet meer hoeft te rekenen. De maximale huurprijs voor de vrije sector en de puntentelling voor een sociale huurwoning komen dan binnen een korte tijd op jouw scherm te staan. Je weet zo beter waar je aan toe bent en of jouw beleggingspand de moeite waard is, waarna je tot de daadwerkelijke financiering over kunt gaan van jouw pand en zorgt voor een.
Bereken de huur van jouw woning
Wil je zelf de woning punten berekenen om vast te stellen wat de maximale huurprijs mag zijn voor jouw woning voor verhuur? Ontdek dan direct wat de mogelijkheden zijn en zorg ervoor dat jij jouw woning op een goede manier verhuurd. Daarna is het alleen nog bepalen of je jouw woning vanuit de sociale huur naar de vrije sector wilt brengen en op welke manier je dit kunt doen. Zo ben je van alle gemakken voorzien en kun je aan de hand van het rendement zorgen voor een goede aflossing van de hypotheek. Boetevrij aflossen zou dan ook tot de mogelijkheden kunnen behoren.