Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed

Zo kun je goed beleggen in vastgoed

Wil je nieuwe manieren van beleggen onderzoeken? Dan is ongetwijfeld vastgoed ook al voorbijgekomen in de mogelijkheden. Beleggen in vastgoed wordt namelijk steeds populairder, waardoor er ook weer nieuwe investeerders bij zijn gekomen. Zowel particulieren als zakelijke beleggers vinden hun weg op de markt en iedereen kan er grote voordelen aan behalen. Voordat je echter kunt beginnen met het plaatsen van jouw eigen belegging, is het belangrijk dat je voor jezelf nagaat welke mogelijkheden er allemaal zijn en wat het precies inhoudt. En waar moet je nog rekening mee houden als je jouw geld investeert?

Wat is beleggen in vastgoed?

Beleggen in vastgoed is een speciale manier van beleggen. Er zijn namelijk een groot aantal panden waar jij jouw geld in kunt steken, waarbij je ook weer nieuwe mogelijkheden creëert voor het behalen van een rendement. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid tot beleggen in vastgoed of aandelen hiervan. De beleggingen zorgen er dan voor dat jij een passief inkomen genereert aan de hand van de verhuur van het pand. De hypotheek van de beleggingspanden kunnen dan eenvoudig afbetaald worden en jij zorgt ervoor dat je een mooi vermogen opbouwt aan de hand van het geld dat overblijft iedere maand.

De redenen voor investeren in vastgoed

Er zijn verschillende redenen om te beginnen met beleggen in vastgoed. Een van de voornaamste redenen is het verlaagde risico dat het met zich meebrengt. Waar aandelen en obligaties vaak zorgen voor grote schommelingen, zal vastgoed vaak een vast rendement op kunnen leveren. Jij weet immers hoeveel je maandelijks aflost van de hypotheek, waar je de huurprijzen op aan kunt passen. Tijdens een inflatie kun je daarbij ook weer extra huur vragen. Hiervoor zijn wel bepaalde voorwaarden en regels opgesteld. Houd daar dus rekening mee als je een verhoging van de huur aankondigt bij jouw huurders, zodat je voorkomt dat er uiteindelijk een bezwaar wordt ingediend.

Daarbij heb je te maken met het genereren van een passief inkomen. Vanaf het moment dat jouw panden klaar zijn voor verhuur, hoef je vaak niets meer te doen. Buiten het onderhoud dat eens in de zoveel tijd aan het gebouw moet plaatsvinden zal de huurder namelijk alles voor jou regelen. Als jij voldoende eigen vermogen hebt, zal het dus altijd voor een nog grotere inkomstenbron kunnen zorgen. Zorg er dan wel voor dat er te allen tijde huurders in het pand zitten, zodat je voorkomt dat je uiteindelijk een maand geen inkomsten hebt.

De mogelijkheden voor beleggen

Beleggen in vastgoed voor beginners is mogelijk. Als beginner heb je vaak nog geen volledig zicht op de vastgoedmarkt en zul je ook weinig eigen geld met je meebrengen. Het is dan belangrijk dat je kijkt naar de varianten die jou op weg kunnen helpen met de investeringen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar een tweede huis, welke je opknapt en met een goede overwaarde verkoopt. Ook kun je overgaan tot het verhuren van panden. Alle soorten beleggingen kunnen jou dan een expert maken. Het is daarom goed om te weten welke mogelijkheden voor beleggen in vastgoed er daadwerkelijk op de markt te vinden zijn.

Beleggen met een vastgoedfonds

Een van de mogelijkheden op het gebied van investeren in vastgoed is door te kijken naar vastgoedfondsen. Een beperkt budget investeren in commercieel vastgoed kan er namelijk van zorgen dat je toch meeprofiteert van de rendementen die hiermee gemoeid gaan. Je kunt jouw geldbedragen spreiden, waardoor je ook de risico’s zoveel mogelijk op kunt vangen. Bij de vastgoedfondsen krijg je iedere periode een deel van de winst uitgekeerd, waardoor je een rendement behaalt. Jij hoeft verder niets meer te doen en alleen te wachten tot het moment daar is van de uitbetaling.

Je kunt op dit gebied bij verschillende professionals terecht. Beleggen in vastgoed door middel van een fonds is bijvoorbeeld mogelijk bij SynVest. Je kunt bij deze professional panden in Nederland en Duitsland vinden, waarbij het voornamelijk gaat om de beleggingspanden die een blijvende behoefte hebben. Daarnaast kun je kijken naar de woonhuizen, die in de populaire locaties te vinden zijn. Een andere mogelijkheid is Corum Investments. Je hebt hierbij verschillende panden tot jouw beschikking binnen de Eurozone of wereldwijd. Jouw risico’s zijn hiermee te allen tijde verspreid en je kunt aan de hand van de winsten een rendement behalen.

Beleggen door middel van crowdfunding

Beleggen in vastgoed met weinig geld kan ook door te kijken naar crowdfunding. Er zijn namelijk steeds meer platforms die jou kunnen helpen aan het financieren van zakelijk vastgoed. Beleggen in vastgoed als particulier wordt hierdoor ook toegankelijker, omdat je meerdere investeerders kunt vinden die jouw panden helpen financieren. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen de platforms die ruimte geven aan het voeren van campagnes voor vastgoed, maar ook platforms die zich hier volledig in gespecialiseerd hebben en je dus ook gerichter kunt kijken naar investeerders die hierin geïnteresseerd zijn.

De platforms waar je naar kunt kijken, zijn onder andere Matching Capital en Briqwise. Bij eerstgenoemde gaat het voornamelijk om Nederlandse en Amerikaanse projecten, waarbij woningverhuur, projectontwikkelingen en seniorenhuisvesting als belangrijkste campagnes komen. Bij Briqwise gaat het juist weer om het recht van hypotheek op vastgoed. Het platform zal dan voornamelijk het papierwerk regelen voor jouw investeringen en kan ook de garantie geven op de betaling van de maandelijkse rente en aflossing. Wel moet je rekening houden met een minimale inleg van 100.000 euro. Investeren in vastgoed met een klein bedrag is hier dus niet mogelijk.

Beleggen in het buitenland

Beleggen in vastgoed is ook mogelijk door naar de buitenlandse markt te kijken. Deze markt brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee en je zorgt ervoor dat je ook weer extra risico’s kunt voorkomen. Ook hierbij gaat het voornamelijk om verschillende crowdfunding platforms. Denk bijvoorbeeld aan projecten die je bij Reinvest24 terugvindt. Het platform bestaat al enkele jaren en is vooral actief in Real Estate en IT, welke zich bevinden in Oost-Europa. Het rendement dat je kunt behalen bij dit platform ligt op ongeveer 14 procent bruto, waardoor je uiteindelijk op een mooi bedrag uitkomt als investeerder.

Investeren in vastgoed met weinig geld kan ook door middel van Raizers. Het investeringsplatform biedt namelijk leningen voor zowel particulieren als professionals aan en er zijn verschillende vastgoedontwikkelaars op actief. Het bedrijf begon in Zwitserland, maar is tegenwoordig ook in België, Frankrijk en Luxemburg te vinden. Het te behalen rendement ligt op 9,9 procent. Als je nog meer wilt profiteren kun je bijvoorbeeld ook kijken naar LandEx. Het platform laat jou investeren in landbouwgrond en kan leningen met variabele rentes aanbieden. Investeerders worden hierbij gedekt door een hypotheek, waardoor er minder risico’s aanwezig zijn.

Investeren op de beurs

Beleggen in vastgoed kan ook door op de beurs te kijken naar goede vastgoedprojecten om in te investeren. Je kunt hierbij namelijk kijken naar fondsen en aandelen. Er zijn een groot aantal mogelijkheden en je hoeft niet alleen binnen de landgrenzen te blijven. Wanneer je de verschillende opties vergelijkt, zie je ook waar jij zo min mogelijk risico bij loopt en waarbij je ervoor kunt zorgen dat je een mooi rendement behaalt. Beleggen in vastgoed kan jouw vermogen dan periodiek laten stijgen, doordat jij meeprofiteert van de winsten die een bedrijf maakt.

De aankoop van een tweede woning

Beleggen in vastgoed kan ook door een tweede huis aan te schaffen. Jouw eerste huis is hierbij altijd het hoofdverblijf, terwijl je de tweede woning gebruikt als bijvoorbeeld plek om even tot rust te komen of voor studerende kinderen. Je kunt deze woning dan ook verhuren, waardoor je uiteindelijk een extra inkomstenbron realiseert. De inkomsten van de verhuur zorgen namelijk voor het rendement, waarmee je jouw vaste lasten hebt afbetaald en ook direct het eigen vermogen laat stijgen. Deze manier van beleggen zou jou daarom extra kunnen helpen.

Een pand kopen voor de verhuur

Een pand kopen voor de verhuur is een investering waar veel mensen het meeste naar uitkijken. Je kunt namelijk vastgoed aanschaffen, waarna je deze kunt verhuren. In sommige gevallen zijn er zelfs al panden beschikbaar die in verhuurde staat zijn. Zo heb je direct maandelijkse inkomsten en hoef je niet eerst te verbouwen. Het vastgoed gaat van de ene naar de andere belegger en kan jou dus weer financiën geven. Het fijnste aan dit pand is dat de aankoopprijs vaak lager ligt dan wanneer je een nieuw pand aanschaft voor de verhuur. Beleggen in vastgoed met weinig geld is daarom ook makkelijker. Wel dien je rekening te houden met de staat van het pand en de huurder die erin zit.

De verschillende vastgoedpanden voor jouw beleggingen

Als je wilt beleggen in vastgoed, is het goed om te weten in welke panden je allemaal kunt investeren voordat je daadwerkelijk een van bovenstaande manieren uitzoekt voor de financiering zelf. De meest voorkomende varianten zijn bedrijfspanden, woningen en appartementen voor de verhuur, recreatiewoningen en winkelcentra. Investeren in vastgoed kan daarom altijd op basis van jouw wensen en waar jij het meeste vanaf weet. Bij recreatiewoningen heb je daarbij een groot voordeel: iedereen is immers op zoek naar een huisje voor een vakantieperiode. Daarbij kun je in deze woning investeren in vastgoed met weinig geld. Jij hoeft hierdoor niet direct de grootste risico’s te lopen.

Als je net begint met investeren in vastgoed, is een recreatiewoning dus een goede manier om te starten. Je kunt direct in een pand investeren, waarbij je meelift op de waardestijging van de woning. Tegelijkertijd ben je direct voorzien van huurinkomsten. Als je bijvoorbeeld bij TopParken kijkt voor één van de woningen, dan zullen er altijd mensen zijn die interesse hebben in een korte of lange vakantie. Daarbij zijn de investeringen die je moet maken vaak vele malen lager dan wanneer je voor een woning voor verhuur kijkt, waardoor het een interessante belegging van jouw eigen vermogen wordt.

Beleggen in vastgoed met weinig geld

Beleggen in vastgoed met weinig geld lijkt voor veel mensen onmogelijk. Particulieren die nog geen groot eigen vermogen hebben, zullen daarom geneigd zijn om hier niet naar te kijken. Hypotheekverstrekkers zullen namelijk slechts een bepaald percentage van het pand financieren, waarna jij de rest moet inbrengen om het pand daadwerkelijk aan te schaffen. Echter zijn er wel mogelijkheden om met weinig geld te beleggen in vastgoed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het investeren in beleggingsfondsen, het opzetten van een crowdfunding of samenwerkingen met andere partijen. Zo heb je toch snel een pand in jouw bezit.

Het beste moment om te investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed houdt in dat je het beste moment moet zoeken om in te stappen. De vastgoedmarkt verandert aanzienlijk, waardoor de prijzen op het ene moment hoger zijn dan op het andere moment. Het grootste voordeel bij vastgoed is echter dat de waarde schommelingen verspreid liggen over een langere periode. Hierdoor hoef je geen overhaaste beslissingen te maken voor jouw investering. Investeren in vastgoed met een klein bedrag is daarom mogelijk als je goed naar de veranderlijke markt kijkt en daarbij ook te bekijken welk type vastgoed jij in jouw bezit wilt hebben.

Bij iedere belegging in vastgoed heb je daarbij ook periodes waarbij een bepaald pand meer rendement op gaat leveren dan een ander. Ook hier moet je dus goed naar kijken. Een goed moment om te investeren is daarom niet direct aan te wijzen, maar afhankelijk van wat jij uiteindelijk wilt realiseren. Bij beleggen in vastgoed als particulier is het dan bijvoorbeeld verstandig om naar de lange termijn te kijken en de bijbehorende trends in de gaten te houden. Zo zorg jij ervoor dat jouw vastgoed daadwerkelijk een resultaat oplevert. Ook is het afhankelijk van het vermogen dat jij op dat moment beschikbaar hebt voor jouw investering.

Onderpand gebruiken bij investeren

Beleggen in vastgoed is niet altijd goedkoop. Met weinig geld kun je vaak niet aan het vastgoed komen dat jij wenst te hebben. Echter zijn er wel mogelijkheden te vinden om deze bedragen enigszins te onderdrukken. Wanneer je namelijk op zoek gaat naar investeerders om jou te helpen aan het vermogen dat nodig is naast de leensom, kan er namelijk ook een onderpand geregeld worden. Bij onroerend goed dient het beleggingspand vaak als onderpand. Hiermee krijgen de investeerders het recht om het pand over te nemen als het geld niet afgelost wordt. Het kan voor jou ook weer extra risico’s met zich meebrengen. Jij hebt in dit geval immers niet meer de inkomsten om de financiën weer recht te trekken.

Rendement en de invloed van inflatie en belasting

Waar je ook rekening mee moet houden bij beleggen in vastgoed is de inflatie. Wanneer er inflatie voorkomt, moet je jouw huurinkomsten hier ook op aanpassen. Er zijn bepaalde regels te vinden bij deze verhoging. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent. Zo ook over de belasting die je moet betalen. Deze komt namelijk in box 1 huurinkomsten belasting. Door de regels te kennen, zorg je dat jouw rendement niet te ver omlaaggaat en je er ook voor zorgt dat je jouw beleggingen op een goede manier regelt.

Meer weten over onze dienstverlening en wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan dan jouw kennismakingsgesprek in. 

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share