Overdrachtsbelasting bedrijfspand

Overdrachtsbelasting bedrijfspand

Dit moet je weten over de overdrachtsbelasting bedrijfspand

Als je in Nederland een pand of stuk grond koopt, krijg je te maken met de overdrachtsbelasting. Het is een vorm van belasting dat te allen tijde terugkomt in de overeenkomst en waarbij er ook verschillende factoren komen kijken. Deze belasting is namelijk niet altijd even hoog. Het is daarom verstandig om te weten te komen wat deze belasting vorm precies inhoudt. En aan wie betaal je overdrachtsbelasting bij een beleggingspand kopen precies?

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is het bedrag dat je betaalt als je in Nederland een stuk land of grond koopt. Daarbij krijg je ook te maken met het bedrag dat je betaalt over rechten op onroerend goed, zoals bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting erfpacht belastingdienst. Het bedrag wordt berekend op basis van de waarde van het onroerend goed in het economisch verkeer. Voor woningen voor eigen gebruik is het 2 procent overdrachtsbelasting van aankoopprijs, terwijl het bij zakelijke panden 8 procent is.

Wie betaalt de overdrachtsbelasting

Jij bent als koper degene die overdrachtsbelasting betalen moet. De betalingen voor de woning dien je te verrichten aan de verkoper van het pand of de grond. Dit gaat meestal via de notaris. De overdrachtsbelasting betaal je aan de Belastingdienst. Bij een vastgoedveiling betaal je aan de verkopende partij op dat moment. Als je de nieuwe eigenaar wordt binnen zes maanden nadat de verkoper het pand kocht en de overdrachtsbelasting binnen 6 maanden betaalt, dan betaal je automatisch ook minder. Ook bij een overdrachtsbelasting bedrijfspand naar privé krijg je te maken met andere tarieven. Het is belangrijk dat je een goede berekening maakt en de overdrachtsbelasting voor ogen hebt voordat je tot de vastgoedfinanciering overgaat.

Ga voor jouw eigen beleggingspanden

Heb je zelf nieuwe bedrijfspanden voor ogen en wil je deze aanschaffen door middel van een beleggingshypotheek? Maak dan ook een goede berekening voor jouw overdrachtsbelasting, zodat je precies weet wat jij kunt verwachten en welke bedragen de belastingdienst voor overdrachtsbelasting heeft vastgesteld. Zo kun je jouw maandelijkse huurbedragen hier op baseren en zorgen dat jij een goed rendement behaalt met jouw nieuwe beleggingen. Thuiz Hypotheken kan jou dan helpen met het vinden van de juiste hypotheek, zodat je direct tot een aanvraag over kunt gaan en kunt beginnen met het investeren van jouw geld.

Meer weten over onze dienstverlening en wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan dan jouw kennismakingsgesprek in. 

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share