Rendement beleggingshypotheek

Rendement beleggingshypotheek: Zo haal je het meest uit de investering

Het opkopen van huizen voor verhuur is een fenomeen dat je steeds vaker tegenkomt. Zowel startende als ervaren beleggers zien hier namelijk kansen in en met de huidige woningmarkt kan er een mooi rendement op behaald worden. Het rendement van de beleggingshypotheek is daarom een belangrijke factor om voor deze beleggingen te zorgen. Echter moet je dan wel goed weten waar je aan begint en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een zo hoog mogelijk rendement behaalt op jouw investering.

Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een verhuurhypotheek die je aangaat om te investeren in een pand, welke je daarna verhuurt aan familie of andere geïnteresseerden. Bij deze hypotheek is er geen maandelijkse aflossing. In plaats daarvan wordt er kapitaal opgebouwd in een verzekering. Daarin zit ook een overlijdensrisicoverzekering ingebouwd. De enige maandlasten die je krijgt als je deze hypotheek hebt, zijn de hypotheekrente, de premie voor de overlijdensrisicoverzekering en de premie voor de beleggingspolis. Houd er wel rekening mee dat de beleggingshypotheek niet meer afgesloten mag worden, maar je hiervoor in de plaats naar een verhuurhypotheek dient te kijken.

Een beleggingshypotheek komt in verschillende vormen. Zo heb je een vorm waarbij je de betaalde premie in beleggingsfondsen investeert. Hierbij eist een geldverstrekker vaak dat er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten wordt. Ook is er een vorm van deze hypotheek waarin je belegt in een levensverzekering. De minst voorkomende vorm is de vorm waarin je belegt in effecten. Hiervoor wordt een effectenrekening aan de hypotheek gekoppeld. Het is een voordelige manier van beleggen, maar brengt wel grote risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je goed bekijkt welke vorm het beste bij je past.

Wat is een rendement?

Het rendement kun je omschrijven als de winst die je maakt door het pand te verhuren. Hierbij kijk je naar het geleende bedrag binnen de hypotheek en de huurinkomsten. Alles wat je overhoudt na de afbetaling is de winst en zorgt ervoor dat jij een rendement kunt behalen. Dit bedrag kun je gebruiken voor nieuwe investeringen, zoals bijvoorbeeld het beleggen in effecten of een levensverzekering, maar ook op een andere rekening zetten. Je kunt jouw rendement op deze manier ook weer inzetten om extra rendement te behalen. Deze hefboom kan dus altijd helpen bij het realiseren van nieuwe plannen.

Hoe kun je een rendement behalen met verhuur?

Als je een rendement bij een beleggingshypotheek wilt behalen, moet je ervoor zorgen dat de huurinkomsten die je iedere maand binnenkrijgt in totaal hoger zijn dan de schuld die openstaat bij de geldverstrekker. Je moet daarom goed bekijken naar wat de maximale huur is die je voor jouw pand kunt vragen. Hiervoor kan de puntentelling een goede leidraad zijn, maar ook wat de taxateur als marktconform in het rapport heeft vermeld. Door daar dan ook nog andere kosten bij op te tellen, zorg je ervoor dat je met behulp van de beleggingshypotheken altijd een winst kunt behalen.

Oversluiten van jouw huidige hypotheek

Doordat een beleggingshypotheek niet meer aangeboden wordt en je wel nog altijd een rendement wilt behalen, is het goed om te kijken of je jouw oude hypotheek over kunt sluiten naar een verhuurhypotheek. Bij jouw oude beleggingshypotheek val je vaak onder het overgangsrecht, waardoor je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast profiteer je met een nieuwe hypotheek van een lage verhuurhypotheek rente, omdat deze op de huidige situatie toegepast zijn. Echter komen er dan wel oversluitkosten bij kijken, waar je rekening mee moet houden voordat je een nieuwe hypotheek aangaat.

Je kunt het rendement van de beleggingshypotheek meenemen naar een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm. Met deze hypotheekvormen dien je er wel rekening mee te houden dat je maandelijks moet aflossen. Het fijne hieraan is dat eventuele risico’s aanzienlijk verminderen. Je hoeft immers het volledige bedrag niet aan het einde van de looptijd terug te betalen. Hiermee heb je ook een beter overzicht van het rendement dat je krijgt met de verhuur. Bekijk dan ook de mogelijkheid tot een spaarhypotheek. Hiermee bouw je een spaarpot op, die je later weer kunt investeren.

Het rendement beleggingshypotheek vooraf berekenen

Je kunt het te behalen rendement bij de beleggingshypotheek of verhuurhypotheek op voorhand al berekenen. Bij de beleggingshypotheek berekenen moet je goed kijken naar de kosten die je krijgt voor de hypotheek zelf. Kijk hierbij niet naar de hoofdsom die je leent bij de aanbieder, maar ook de andere kosten die hierbij komen kijken. Zo krijg je ook te maken met notariskosten, advieskosten en de rente die je betaalt over het geleende bedrag. Dit totaalbedrag moet je altijd voor ogen hebben, zodat je goed weet wat je overhoudt aan het einde van de looptijd.

De risico’s bij een rendement beleggingshypotheek

Het rendement van de beleggingshypotheek is niet het enige waar je naar kijkt bij het maken van een keuze. Je hebt namelijk ook te maken met verschillende risico’s die bij de hypotheek voor verhuur komen kijken. Beleggen zal namelijk altijd enkele risico’s kennen en de resultaten kunnen tegenvallen. Als deze resultaten tegenvallen is het rendement vele malen lager of zelfs helemaal niet voor komen. Je moet daarom altijd voorbereid zijn op deze tegenvallende rendementen. Zorg bijvoorbeeld voor een extra spaarpotje, zodat je reserves opbouwt.

Tips om meer rendement te behalen

Rendement met de beleggingshypotheek behalen kan bijvoorbeeld door jouw oude lening over te sluiten naar een nieuwe lening. Hiermee loop je minder risico’s en kun je jouw rendement op gaan bouwen. Zorg er ook altijd voor dat je blijft kijken of de verzekeringen en hypotheken ergens anders goedkoper kunnen. Door regelmatig extra aflossingen te doen houd je jouw risico’s zo laag mogelijk. Vergelijk daarom direct alle geldverstrekkers bij Thuiz Hypotheek en zorg voor een rendement met jouw belegging.

Scroll naar boven