Beleggen in vastgoed voor beginners

Beleggen in vastgoed voor beginners

Beleggen in vastgoed voor beginners: Dit moet je weten

Als beginnende belegger denk je vaak aan het investeren in aandelen. Vooral als jouw spaarrekening jou niets meer oplevert. Daarnaast denk je vaak niet aan vastgoed of een beleggingspand kopen, omdat hier vaak veel geld mee gemoeid gaat. Echter is beleggen in vastgoed voor beginners ook een eenvoudige stap om te maken. Er zijn namelijk manieren om zonder veel eigen geld al een goede start te maken. Bij Thuiz Hypotheken kun je daarom als beginner ook de beste hypotheken terugvinden en zorg je ervoor dat je voorbereid bent. Maar waar kun je allemaal aan denken?

Wat is beleggen in vastgoed?

Beleggen in vastgoed is jouw geld investeren in panden, welke je klaarmaakt voor verhuur. Bij deze manier van beleggen investeer je dus in vastgoed, welke jou een bepaald bedrag per maand op kan leveren. Doordat je bij de panden zelf een maandbedrag kan vragen, kun je alle kosten dekken die je hebt op basis van de beleggingshypotheek en de bijbehorende rente. Met een groot aantal verschillende hypotheken is er ook altijd een optie te vinden die het beste bij je past en waarmee je jouw maandlasten aan de situatie aan kunt passen.

In deze panden kun je beleggen

Beleggen in vastgoed voor beginners kan in een groot aantal panden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om appartementen of woningen aan te schaffen, welke je verhuurt aan particulieren. Echter is ook commercieel vastgoed een van de mogelijkheden. In dit geval gaat het om bijvoorbeeld kantoorpanden en winkelcentra. Bij deze panden zijn de huurders vaak degenen die de verbouwing doen, waardoor het jou minder geld kost om de beleggingen te maken. Echter komen hier ook weer andere maandbedragen bij kijken. Ieder pand kent eigen mogelijkheden.

Er zijn echter nog veel meer beleggingspanden om naar te kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook recreatiewoningen. Hierbij zijn er mogelijkheden om op een vakantiepark te kijken naar woningen, maar ook verder afgelegen plekken. Hiermee kun je een regelmatige inkomstenstroom genereren, waardoor jouw vermogen binnen een korte tijd groeit. Jij hoeft alleen nog maar te zorgen dat je de maandelijkse lasten betaalt aan de geldverstrekker.

Hoe loop je zo min mogelijk risico’s?

Beleggen in vastgoed is een manier waarbij je over het algemeen een stabiele waarde hebt. Het is daarom anders dan wanneer je jouw geld investeert in een auto of ander middel. Deze dalen immers aanzienlijk in waarde binnen een korte tijd. Beleggen in vastgoed voor beginners brengt ook risico’s met zich mee. Als je jouw geld ergens in investeert, zal het namelijk nooit zonder het risico zijn om geld te verliezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je tijdelijk geen huurders hebt, maar ook dat huurders de huur niet betalen. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je zo min mogelijk risico’s hebt met jouw beleggingen. Onderstaande stappen kunnen hierbij helpen.

Onderzoek waarin je belegt

Voordat je begint met beleggen in vastgoed is het verstandig om te onderzoeken waarin je belegt en hoeveel geld hiervoor nodig is. Als je een pand op het oog hebt, is het bijvoorbeeld goed om te weten wat de staat van het pand is en of deze op een goede locatie ligt. De voorzieningen in de omgeving kunnen een grote rol spelen bij de beslissing van huurders om het pand te betrekken. Alleen dan kun je jouw investering binnen een korte tijd terugverdienen of heb je snel een koper voor jouw beleggingspanden. Houd er ook rekening mee dat er economisch slechte tijden zijn. Ook in deze tijden dien je huurders te hebben voor het pand.

Je kunt daarbij ook onderzoeken of in de omgeving panden goed verhuurd of verkocht worden. Als dit niet het geval is, kan het risico snel oplopen voor jouw belegging. Zorg dat je ook voor ogen hebt of jouw pand binnen de vrije sector valt of in de sociale sector. In de vrije sector heb je als belegger de mogelijkheid om de huurprijzen zelf te bepalen, waardoor je deze aan kunt passen aan jouw maandlasten. Een beleggingspand zal daarom uitsluitend in de vrije sector een goede keuze zijn voor beginnende beleggers. Houd daarbij rekening met de voorwaarden die gelden in een bepaald gebied als het gaat om het verhuren van panden.

Begin met een goed plan

Beleggen in vastgoed voor beginners houdt ook in dat je een goed plan moet trekken voordat je daadwerkelijk begint met het inleggen van jouw geld. Zorg daarom dat je naar het pand gaat kijken, zodat je ook weet welke kosten je krijgt om het naar wens te krijgen en de staat te krijgen waarin je het kunt verhuren. Ook kun je bekijken welke andere zaken je moet regelen, zoals rioolheffing, belastingen, verzekeringen en de VvE. Alle kosten kun je hierdoor op een rij zetten en ervoor zorgen dat jij een eerste plan trekt. Bekijk daarbij ook welke vervangingen er moeten komen aan het pand en of je nog eventuele andere reparaties uit moet voeren. Als beginnende belegger sta je hierdoor niet meer voor verrassing.

Bij het plan is het ook verstandig dat je weet welke mogelijkheden er zijn met de panden. Je kunt hierdoor ook naar andere panden in de omgeving kijken en zien hoe men het daar opgelost heeft. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat er extra ruimtes gecreëerd zijn, kun je bekijken of dit ook voor jouw pand meerwaarde heeft. Alleen dan maak je de juiste beslissingen voor het pand en voorkom je dat je jouw pand niet tegen het gewenste huurbedrag kunt vragen.

Kies de beste hypotheek

Je moet bij het beleggen jouw beleggingspand financieren door middel van een hypotheek. Daarom dien je ook op zoek te gaan naar een bank of andere geldverstrekker die jouw panden wilt financieren. Banken kunnen jou daarbij afwijzen. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid eigen geld dat je inlegt tijdens de financiering, maar ook doordat de geldverstrekker er geen toekomst in ziet. Onthoud daarbij echter dat een investeren in vastgoed met weinig geld wel mogelijk is, maar dat het lastig kan zijn om de juiste partij te vinden. Door bij verschillende banken langs te gaan, weet je zeker dat je uiteindelijk de beste verhuurhypotheek kunt krijgen voor jouw panden.

Bij het vinden van een goede hypotheek moet je daarbij ook bekijken hoeveel geld banken willen dat jij inlegt. De meeste geldverstrekkers zullen daarbij tussen de 70 en 80 procent van de waarde in verhuurde staat van het pand financieren. Door voor een zo hoog mogelijke financiering te kijken, weet je zeker dat jij niet te veel geld kwijt bent en dus ook de risico’s weer aanzienlijk kunt drukken. Ook willen de meeste banken hierbij jaarcijfers zien. Het kan daarbij gaan om het salaris dat je iedere maand krijgt in loondienst, maar ook de jaarcijfers van jouw eigen bedrijf. Door dit ook goed voor ogen te hebben en eventueel de cijfers al bij de hand te hebben bij de gesprekken, zorg je dat de adviezen geheel op maat gemaakt zijn en je al beter weet waar je aan toe bent tijdens de aanvraag van jouw hypotheek.

Zorg voor betrouwbare huurders

Niets is zo vervelend als het hebben van onbetrouwbare verhuurders. Beleggen in vastgoed voor beginners gaat daarom niet alleen om het vinden van huurders, maar ook door te kijken naar de betrouwbaarheid van de mensen die in het pand komen te zitten. Hoewel je te allen tijde een huurder wilt hebben in het pand, dient deze immers ook de maandelijkse huurkosten te betalen. Als de betalingen achterblijven of je geen huurder hebt, dien je deze maandlasten zelf te betalen en kan het zorgen voor een minder hoog rendement aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek. Dit risico dien je te allen tijde te voorkomen.

Je kunt er tijdens het vinden van goede huurders op letten dat deze bijvoorbeeld ook als betrouwbaar opgegeven staan bij andere verhuurders. Als verhuurder van het pand kun je dit op verschillende manieren oplossen. Zo kun je kiezen voor een schriftelijke onderbouwing van een vorige verhuurder, maar ook door eerst te netwerken en op zoek te gaan naar potentiële huurders. Je hebt hierdoor al een beter beeld van de mensen die in jouw pand zullen komen, waardoor het ook minder risico’s met zich meebrengt. Jij hoeft dan alleen nog regelmatig een inspectie uit te voeren aan het pand om te zien wat de staat is en welke onderhoudswerkzaamheden dienen te gebeuren. Uiteraard kun je dit ook weer uitbesteden aan professionals als jij de juiste huurbedragen hiervoor hebt ingesteld.

Ga voor een hoger bedrag dan jouw maandlasten

Het huurbedrag is een belangrijke factor om de risico’s te dekken. Als beginnende belegger moet je hiervoor eerst alle andere stappen hebben uitgevoerd, zodat je weet wat je allemaal kunt verwachten en welke mogelijkheden er zijn. Je gaat dan bekijken welk bedrag er minimaal binnen moet komen om de hypotheeklasten te dragen en nog geld over te houden. Alleen wanneer je het bedrag hoger zet dan de maandelijkse lasten, kun je een rendement behalen en houd je na de aflossing nog een mooi bedrag over. Het bedrag dient daarbij wel marktconform te zijn, omdat je anders het risico loopt dat niemand jouw pand wilt huren.

Wanneer je denkt dat je meer nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om jouw kansen te spreiden en jouw vastgoedportefeuille verder uit te breiden. Hierbij dien je er wel rekening mee te houden dat het niet altijd mogelijk is als beginner, doordat je een goed eigen vermogen opgebouwd moet hebben om de beleggingspanden aan te kunnen schaffen. Als je echter deze mogelijkheid hebt, kun je profiteren van de hefboomwerking van de inkomsten, zodat je jouw risico’s aanzienlijk spreidt en zelfs een inkomstenbron hebt wanneer een van jouw panden niet verhuurd wordt.

De voor- en nadelen voor beleggen in vastgoed voor beginners

Beleggen in vastgoed voor beginners brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Ook hiervan moet je op de hoogte zijn voordat je daadwerkelijk begint met het aanschaffen van beleggingspanden en het vinden van een passende hypotheek. Hieronder staan enkele voor- en nadelen verder uitgelegd.

Een van de voordelen van beleggen in vastgoed is dat dit te allen tijde blijft bestaan. Mensen hebben immers altijd een plek nodig om te wonen, maar ook om hun bedrijf te runnen. Andere manieren van beleggen zullen daarom nooit dezelfde zekerheden met zich meebrengen en kunnen jou dus ook niet hetzelfde bieden. Als je investeert in de panden heb je dus iets blijvends in handen om jouw eigen vermogen onder te brengen.

Een ander voordeel is dat je met beleggen ook beschermd bent tegen inflatie. Onroerend goed is namelijk niet gevoelig voor de inflatie, waardoor je jouw geld altijd goed in kunt zetten. Wel kan het op bepaalde momenten meer geld opleveren als de vraag hoog is. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de woningmarkt zou je jouw woning voor een goed bedrag kunnen verkopen, waardoor je ook te maken krijgt met een overwaarde. Zo kun je ook een hoger rendement behalen, zonder dat je alleen hoeft te kijken naar de maandbedragen die je vraagt voor de huur.

Beleggen in vastgoed voor beginners en ervaren investeerders zal daarbij ook een extra inkomstenstroom met zich meebrengen. In dit geval gaat het om een passief inkomen. Je hoeft namelijk niet veel te doen, buiten het onderhouden van het pand en het vinden van huurders. De maandelijkse inkomsten zullen echter te allen tijde binnenkomen zolang jij huurders in het pand hebt zitten. Wanneer je jouw vastgoedportefeuille uitbreidt, heb je daarbij ook de hefboomwerking. Zo kun je nieuwe beleggingen doen en creëer je nieuwe inkomsten.

Een van de nadelen van beleggen in vastgoed is echter het eigen geld dat je bij de meeste geldverstrekkers dient te hebben. In de meeste gevallen moet je namelijk 20 procent van de waarde van het pand zelf financieren, waardoor het veel geld kan kosten in het begin. Daarnaast zijn er nog onvoorziene en onderhoudskosten om rekening mee te houden. Hier ben jij namelijk ook verantwoordelijk voor. Tevens zal het onderhouden van het pand ook tijd kosten, doordat je de staat van het pand in de gaten dient te houden. Als er regelmatig een huurder in het pand hebt zitten, dan kan deze jou ook op de hoogte houden van de staat.

Vraag jouw hypotheek aan

Het is verstandig om een goede verhuur hypotheek te hebben voor jouw pand. De aanvraag hiervan is heel eenvoudig. Dit gebeurt namelijk grotendeels online, zodat het jou niet veel tijd kost. Na het invullen van de gevraagde gegevens dien je de documenten aan te leveren die ervoor nodig zijn om de aanvraag te beoordelen. De professionals geven aan welke documenten hiervoor nodig zijn. Nadat alles gecontroleerd is, ontvang je een offerte. Ga je akkoord? Dan onderteken je deze offerte en zal het geld snel beschikbaar zijn.

Meer weten over onze dienstverlening en wat we voor jou kunnen betekenen?

Plan dan jouw kennismakingsgesprek in. 

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share