Omzetten beleggingshypotheek naar annuiteitenhypotheek

Omzetten beleggingshypotheek naar annuïteitenhypotheek: Dit moet je weten

Sinds 2013 zijn de regels omtrent de hypotheekrenteaftrek veranderd. Daarom worden veel huiseigenaren gedwongen om een hypotheek af te sluiten waarbij annuïtair afgelost wordt. Echter zijn er ook veel eigenaren die voor die tijd al een beleggingshypotheek of spaarhypotheek hebben afgesloten. In dit geval is het nodig om hier verandering in te brengen. Het omzetten van de beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek behoeft echter wel enige kennis van zaken om het in goede banen te leiden. Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij niets over het hoofd ziet.

Wat zijn een beleggingshypotheek en een annuïteitenhypotheek?

Voordat je met het omzetten van de beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek gaat kijken, moet je goed weten wat beide varianten inhouden. De beleggingshypotheek is een verhuurhypotheek waarmee je een woning kunt financieren om tot verhuur over te gaan. Dit kan de verhuur aan familie zijn, maar ook aan andere mensen of zakelijke klanten. Je kunt hiervoor een aflossingsvrije lening krijgen, welke je aan het einde van de periode volledig terugbetaalt inclusief rente. Hiervoor kun je de huurinkomsten voor gebruiken die jij maandelijks ontvangt van de huren van het pand. Zo heb je niet altijd te maken met maandelijkse lasten, maar hoef je alleen het rentebedrag te betalen aan de geldverstrekker.

De annuïteitenhypotheek is echter geheel anders. Hiervoor moet je namelijk wel meteen beginnen met aflossen. De maandlasten worden opgebouwd vanuit de aflossing en de rente beleggingshypotheek. Aan het begin van de looptijd ga je relatief veel rente betalen ten opzichte van het aflossingsdeel. Naarmate de looptijd verder vordert, komt hier verandering in en zal het omgekeerd zijn. Echter zullen de kosten gedurende de looptijd wel hetzelfde blijven en betaal je per maand hetzelfde bedrag. Je weet hierdoor altijd waar je aan toe bent met jouw hypotheek. Wel zal hiermee de fiscaal aftrekbare rente afnemen, waardoor de netto maandlasten na verloop van tijd stijgen.

Waarom de beleggingshypotheek omzetten?

Het omzetten van de beleggingshypotheek naar de annuïteitenhypotheek doe je voornamelijk voor de fiscale voordelen die je ermee gaat krijgen. Je kunt er hiermee namelijk voor zorgen dat je, vooral in de eerste periode van de looptijd, de hypotheekrenteaftrek in handen hebt. Tijdens de belastingaangifte kun je de rente dus weer terugkrijgen. Dit zorgt ervoor dat je een extra bedrag in handen hebt voor de aflossing van de hypotheek of eventueel te gebruiken voor een nieuwe investering. Daarbij is het een plicht om de overstap te maken, waardoor je er eigenlijk ook niet meer onderuit komt om de zaken te regelen.

De kosten voor de annuïteitenhypotheek

De overstap naar een annuïteitenhypotheek brengt altijd kosten met zich mee. Bij veel verhuurhypotheek aanbieders kun je namelijk niet boetevrij overstappen. Dit kan soms tot hoge bedragen leiden, waar je van op de hoogte moet zijn voordat je daadwerkelijk gaat kijken welke aanbieder het beste bij gaat passen. Om het eenvoudiger te maken kun je op voorhand al een berekening maken en verschillende aanbieders met elkaar vergelijken met Thuiz Hypotheek. Voorkomt een hoop problemen en je zorgt ervoor dat je het kostenplaatje duidelijk op papier hebt staan. Bekijk ook altijd andere kosten, waaronder de advieskosten van de geldverstrekker. Deze moeten namelijk nog bij het bedrag opgeteld worden.

De juiste afwegingen maken

Je moet goed bekijken welke hypotheek het beste bij je gaat passen. Als je bijvoorbeeld extra af wilt lossen omdat de woning onder water staat, kan een spaarhypotheek vaak een betere oplossing zijn. In dit geval heb je immers een extra spaarpotje om de kosten mee te dekken. Echter is het vanwege de fiscale redenen juist weer niet handig. Daarnaast is het lang niet altijd mogelijk om het spaarpotje hiervoor te gebruiken, waardoor je soms nog met lege handen zit.

Wel is er in 2017 een extra wetswijziging gekomen, welke aangeeft dat je het spaarpotje wel mag gebruiken. Dit spaarpotje is overigens onbelast, maar je mag het opgebouwde vermogen niet tussentijds aanspreken. Bij de annuïteitenhypotheek heb je dit spaarpotje niet, maar zijn er wel andere regels die de overstap eenvoudiger maken. Goed advies van een hypotheekadviseur kan ervoor zorgen dat jij altijd de beste keuze gaat maken, zodat je zelf jouw beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek om kunt zetten en weer profiteert van fiscale voordelen.

Het omzetten beleggingshypotheek naar annuïteitenhypotheek regelen

Als je direct wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek, kun je jouw beleggingshypotheek direct omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Door goed te kijken naar de verschillende aanbieders en daarbij de verhuurhypotheek rente met elkaar te vergelijken, weet je binnen een korte tijd waar jij zo goedkoop mogelijk uit gaat zijn. De vergelijking via Thuiz Hypotheek maken geeft jou de gelegenheid om alle opties op een gedegen manier te bekijken en een afspraak in te plannen met de geldverstrekker. Zo kun je altijd op een goede manier blijven beleggen en zorgen voor de beste fiscale voordelen die jouw beleggingspand je op kunnen leveren.

Scroll naar boven