Overwaarde huis gebruiken voor beleggingspand

Overwaarde huis gebruiken voor beleggingspand: Zo doe je dat

Heb je jouw huis verkocht en daarbij een mooie overwaarde te pakken? Weet je zeker dat jouw huidige woning een flinke overwaarde heeft en wil je deze op een andere manier investeren? Dan kan het zijn dat je hier veel ideeën voor hebt. Een van de ideeën is om de overwaarde van het huis te gebruiken voor een beleggingspand. In dit geval wil je jouw overwaarde mee beleggen met de aanvraag van een beleggingshypotheek. Hoewel het misschien een aantrekkelijke oplossing is, moet je toch goed weten wat jou te wachten staat. Want is het wel zo’n goed idee? En hoe kun je dit realiseren? Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg.

Wat is overwaarde bij een huis?

De overwaarde van een huis wordt ook wel het opgebouwde eigen vermogen in het huis genoemd. Het is daarbij het verschil tussen de waarde van het huis en het bedrag van de hypotheek dat nog open staat bij de geldverstrekker. Dit kan enkele duizenden euro’s extra zijn, welke je als eigen vermogen opbouwt en als onderpand kunt gebruiken bij de bank om een lening af te sluiten. Deze overwaarde zou dus ook gebruikt kunnen worden als investering in vastgoed, waarna je weer een nieuwe inkomstenbron hebt en winsten kunt reageren na het aflossen van de verhuurhypotheek.

Waarom overwaarde huis gebruiken voor beleggingspand?

De overwaarde huis gebruiken voor een beleggingspand kan dus een goede manier zijn om te investeren in een nieuw pand. Hier staan echter wel limieten op, die je goed moet weten voordat je overgaat tot de reden van de overwaarde gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld nooit de volle 100 procent in het huis lenen. Over het algemeen zullen aanbieders van een beleggingshypotheek slechts 80 procent van de overwaarde lenen. Hiermee worden de risico’s voor de geldverstrekker lager gehouden. Het uiteindelijke bedrag verschilt wel per aanbieder.

Dan de reden om de overwaarde mee te nemen naar een beleggingshypotheek. Het opgebouwde eigen vermogen van het huis kun je gebruiken om een extra pand aan te schaffen, welke je klaar maakt om te verhuren. Dit vastgoed voor verhuur zorgt voor een nieuwe inkomstenstroom. Als je er huurders in hebt zitten word je immers maandelijks betaalt. Dit zorgt voor een potentiële kapitaalgroei en je kunt hiermee direct jouw hypothecaire lening mee afbetalen. Zo hoef je dus geen eigen vermogen kwijt te raken aan de afbetalingen, maar gebruik je de huurinkomsten. Het gaat jou daarom geen geld meer kosten.

De voordelen van overwaarde huis gebruiken voor beleggingspand

Er zijn een aantal voordelen te behalen aan met een beleggingshypotheek overwaarde te gebruiken voor de financiering. Je kunt immers meer geld lenen voor het investeren in vastgoed dan je in eerste instantie voor in aanmerking komt. Zo liggen er meerdere kansen voor het oprapen. Daarbij zal het de verhuurhypotheek aanbieders ook meer zekerheid geven over het vastgoed. Als jij bereid bent om jouw eigen geld hierin te stoppen, weet de kredietmaatschappij namelijk dat je het serieus meent en denkt dat je er veel extra geld mee kunt verdienen. Zo zorg je ervoor dat je altijd meer geld in handen hebt en de afbetalingen eenvoudiger kunt doen iedere maand.

De risico’s van een beleggingshypotheek overwaarde

Een beleggingshypotheek met overwaarde biedt niet alleen voordelen, maar kan ook enkele risico’s met zich meebrengen. Over het algemeen is een belegging al met risico’s, maar doordat je er zelf geld in stopt, zal het nog een aantal extra risico’s geven. Het is daarom verstandig dat je hier ook naar gaat kijken voordat je de overwaarde huis gaat gebruiken voor een beleggingspand.

Een waardedaling van het huis

De waarde van het eigen huis zal niet altijd stijgen. In plaats daarvan kan het ook dalen. Het wordt dan lastiger om meer eigen vermogen op te bouwen. Hier komt ook weer bij dat het lastiger wordt om met een herfinanciering extra geld te lenen om te investeren. Een waardedaling zal er daarom voor zorgen dat er geen overwaarde is om te activeren met een lening en je krijgt automatisch een slechtere financiële positie. Je kunt deze situatie vermijden door goed onderzoek te doen naar de locatie van het huis en de populariteit hiervan. Een goede ligging zorgt immers voor meer winst en je zorgt ervoor dat er weer meer overwaarde gerealiseerd kan worden.

De herfinancieringskosten

De herinfencieringskosten worden door veel mensen nog wel eens vergeten. Anderen zijn zich niet bewust van deze kosten. Zowel bij een huidige geldverstrekker als bij een nieuwe moet je jouw bestaande hypotheek herfinancieren, waardoor deze kosten gerekend kunnen worden. Deze bedragen zijn vaak niet mals. Zo zal het bijvoorbeeld zijn dat je een zogenoemde schadevergoeding moet betalen voor het oversluiten. Ook kent een aanbieder dossierkosten, kwijtscheldingskosten, notariskosten, overheidskosten en aanvraagkosten die voor jouw rekening komen. Al deze kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Het kan daarom extra risico’s met zich meebrengen als je jouw eigen geld in een nieuwe investering gaat stoppen.

Het risico op de markt voor verhuur

Hier komt het goede onderzoek naar de locatie om de hoek kijken. Als er in de omgeving niet voldoende vraag is naar woonruimte of een winkelpand zullen de huurinkomsten veel lager uitvallen dan tijdens de berekening die je op voorhand hebt gemaakt. Deze huurinkomsten heb je echter wel nodig om niet te veel eigen vermogen kwijt te zijn aan het aflossen van de hypotheek. Daarbij zal de lage vraag er ook voor kunnen zorgen dat de geldverstrekkers twijfels hebben over het verstrekken van de hypotheek. Het is daarom altijd verstandig om op voorhand onderzoek te doen naar de markt en daarbij ook met andere vastgoedmakelaars te praten over het niveau van leegstand. Hiermee zorg je ervoor dat er geen verrassingen komen en kun je jouw kansen beter inschatten.

De moeilijke huurders in het pand

Het is een nachtmerrie voor iedere verhuurder en het brengt grote risico’s met zich mee: de lastige huurders die in jouw pand kunnen komen. Niet iedere huurder heeft het namelijk heel goed met jou voor en zal jou daarom gedurende de periode op flinke kosten kunnen jagen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huurders die weigeren om de huur te betalen of juist te laat betalen. In de tussentijd moet je ook nog hopen dat er geen aanzienlijke schade aan het pand wordt aangericht. Daarnaast kan het zijn dat de huurders zonder voldoende opzegtermijn het pand verlaten, waardoor je niet genoeg tijd hebt om een nieuwe huurder te vinden en de huurinkomsten op gang te houden. Je moet binnen deze periode immers wel nog de verhuurhypotheek rente aflossen en wilt dit het liefste niet van eigen geld doen.

Het verliezen van eigen bezittingen

Een groot risico waar verschillende beleggers tegenaan lopen is het niet kunnen terugbetalen van de leningen. Als je in een situatie komt waarin je de lening niet af kunt lossen kan het op termijn zorgen voor het verliezen van alle bezittingen. Het gaat in dit geval niet alleen om het verliezen van het beleggingspand, maar ook jouw eigen woning. Er komt dan namelijk een gedwongen verkoop vanuit de geldverstrekker. Je kunt er op dit moment ook geen veranderingen meer in aanbrengen en moet er dus te allen tijde voor zorgen dat dit risico zo klein mogelijk blijft. Het is daardoor wel hard werken om te beleggen in vastgoed en voor een constante inkomstenstroom te zorgen.

Dit betekent een beleggingshypotheek met overwaarde in de praktijk

De beleggingshypotheek met overwaarde financieren doe je voornamelijk om er meer geld uit te halen. Alleen is het dan wel verstandig om te bekijken wat het voor jou in de praktijk gaat betekenen. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met de prijs waarvoor je de woning in eerste instantie aangeschaft hebt en van hieruit zal worden bekeken hoeveel procent het gaat verschillen ten opzichte van de hoofdsom die jij geleend hebt bij de bank om de woning te kunnen financieren.

Enkele jaren geleden heb je een huis gekocht, welke je inzet voor privégebruik. Hier woon je dus zelf. Je hebt de woning op dat moment gekocht voor 350.000 euro. Hierbij kwam een eigen inbreng van 20 procent kijken, wat neerkomt op 70.000 euro. Het resterende bedrag, 280.000 euro (80 procent), leende je bij de bank. Naarmate de jaren vorderden stijgt de woning in waarde. Binnen enkele jaren is er ongeveer 85.000 euro aan waarde bijgekomen. Dit betekent dat de verhouding van de lening ten opzichte het pand wijzigt. In plaats van de 80 procent aan lening, is de hoofdsom nog maar 64,4 procent van de hoofdsom.

Een kort rekensommetje toont aan dat je ongeveer 15 procent aan eigen vermogen hebt opgebouwd door middel van het huis. Deze berekening heeft echter nog geen rekening gehouden met het afbetaalde bedrag van de hypothecaire lening. Gedurende de jaren heb je immers ook al een deel van het bedrag afbetaald, waardoor er minder openstaat bij de geldverstrekker. De hypothecaire schuld is daarom al een stuk lager en je zorgt ervoor dat je extra vermogen op kunt gaan bouwen. Zo kom je aan de overwaarde van de woning, welke je weer kunt gebruiken om een beleggingspand aan te schaffen en klaar te maken voor de verhuur.

Enkele tips voor de beleggingshypotheek met overwaarde

Een beleggingshypotheek met eigenwaarde is niet het enige wat je nodig hebt. Je kunt hier wel wat tips voor gebruiken om alles in goede banen te leiden. Zorg er daarom voor dat je altijd wat geld spaart en dit in een reservepot doet. Dit zorgt ervoor dat je altijd de aflossing kunt betalen voor de beleggingshypotheken en de grootste risico’s zoveel mogelijk kunt vermijden. Eventuele tegenvallers kunnen dan ook opgevangen worden en je zorgt ervoor dat je de bezittingen niet verliest. Indien er geen tegenvallers zijn of het slechts eenmalig voor komt, heb je de spaarpot als rendement en kun je het inzetten voor een ander doeleind.

Daarnaast is het verstandig om goed na te denken of het beleggen in vastgoed wel bij je gaat passen. Je moet hierbij altijd eerlijk zijn naar jezelf. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je wel de juiste middelen hebt om te kunnen handelen in de verschillende situaties. Er zijn immers altijd risico’s waar je op voorbereid moet zijn en het is dan goed om te bekijken of je de kosten wel op kunt vangen. Als je nu al weet dat je deze middelen niet hebt, is het niet verstandig om voor een beleggingshypotheek met overwaarde te kiezen. Je kunt dan altijd kijken naar een verhuurhypotheek, waar je geen groot eigen vermogen voor nodig hebt.

Voor jouw beleggingshypotheek overwaarde gebruiken

Wil je zelf de overwaarde van het huis gebruiken voor een beleggingspand en daarom bekijken welke aanbieders er allemaal zijn die dit voor jou kunnen realiseren? Vergelijk dan direct alle aanbieders en ontdek welke kosten jij hierbij krijgt. Thuiz Hypotheek zorgt ervoor dat jij altijd de beste oplossingen te zien krijgt en goed voor ogen hebt wat de eerste voorwaarden zijn. Binnen een korte tijd kun je een afspraak inplannen met een hypotheekadviseur en de mogelijkheden met jouw overwaarde bespreken. Zo wordt iedere beleggingshypotheek geheel op maat gemaakt en kun je de huurinkomsten ontvangen.

Scroll naar boven