Voorwaarden beleggingshypotheek: Zo werkt het
Als belegger wil je altijd alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Hier hoort ook een goede beleggingshypotheek bij. De voorwaarden van de beleggingshypotheek kunnen echter streng zijn. Hiermee kan voorkomen worden dat jij een te groot risico neemt en de lasten niet kunt betalen. Door de voorwaarden goed door te nemen, weet je precies waar je aan toe bent en hoe je ervoor zorgt dat jij kunt profiteren van de beleggingen die je maakt.
Kenmerken van een beleggingshypotheek
Bij de voorwaarden van een beleggingshypotheek komen ook de kenmerken van de verhuurhypotheek kijken. Zo heb je bij deze hypotheek altijd te maken met de lening van de hypotheek en de beleggingsrekening. Op deze rekening zet je verplicht iedere maand een bepaald bedrag, waardoor je een soort reservespaarpot krijgt. Je hoeft de beleggingshypotheek in tegenstelling tot andere hypothecaire leningen niet maandelijks af te lossen. Dit gebeurt namelijk aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Het enige wat je wel betaalt, is de rente beleggingshypotheek die bij de hypotheek komt kijken. Het vermogen op de beleggingsrekening kan aan het einde van de looptijd voor de aflossing gebruikt worden.
Risico’s van een beleggingshypotheek
Het is belangrijk dat je bij de voorwaarden van de beleggingshypotheek ook naar de risico’s gaat kijken. Verschillende risico’s worden dankzij de voorwaarden al enigszins ingeperkt, maar er bestaat altijd een kans dat je tegenvallende resultaten krijgt. Het geld dat op de beleggingsrekening wordt gezet wordt belegd in verschillende beleggingsfondsen of een levensverzekering. Als een bepaald bedrijf weinig winsten maakt gedurende het jaar, kun je jouw geld kwijtraken of een laag rendement behalen. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat je voldoende eigen vermogen hebt en eventueel extra geld opzijzet om af te betalen.
Bij de voorwaarden van de beleggingshypotheek wordt gekeken of je de lasten kunt dragen die bij de hypotheek komen kijken. Daarom moet je altijd een bepaald eigen vermogen hebben en moet je aan kunnen tonen waar jouw inkomsten vandaan komen. Ook mag je maar een bepaald bedrag van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat er altijd ruimte overblijft. Bekijk dan altijd of je tussendoor al af kunt lossen zonder boete zodat je op het laatste moment niet het volledige bedrag meer hoeft te betalen van jouw beleggingshypotheek.
Aanpassen aan jouw situatie
Iedere geldverstrekkers kent zijn eigen voorwaarden van de beleggingshypotheek. Het is daarom belangrijk om altijd met een hypotheekadviseur te bekijken welke optie het beste bij je gaat passen en welke risico’s er voor jou bij komen kijken. Iedere hypotheek kan namelijk geheel aan de situatie aangepast worden. Een aanbieder weet precies wat er allemaal mogelijk is en kan samen met de documenten die jij aanlevert zorgen dat jij de beste beleggingshypotheek in handen hebt en kunt werken aan het opbouwen van een goed rendement.
Aan de slag met voorwaarden beleggingshypotheek
De voorwaarden van de beleggingshypotheek zijn de laatste jaren veranderd. Sinds 2013 is het namelijk niet meer mogelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. Als je voor die datum een lening bent aangegaan, heb je dankzij het overgangsrecht wel nog te maken met de hypotheekrenteaftrek en kun je jouw lening behouden. Ook kun je kijken naar de voorwaarden van oversluiten, zodat je te maken krijgt met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij Thuiz Hypotheek vind je altijd de beste verhuurhypotheek aanbieders voor jouw nieuwe hypotheek.